Onze verse vis,
bij u op de markt!

Vishandel Ghijsels
Deltahoek 114
4511PA Breskens

Tel: 0031 (0)117 385555
Fax: 0031 (0)117 385556
GSM: 0031 (0)641430947

Over ons
Op het industrieterrein van Breskens, Deltahoek, staat op nummer 114 een groot wit gebouw met als enige kleur dieprode en blauwe tegels naast de ingang van het kantoor. Bijna niets duidt erop wat voor bedrijf hier gevestigd is.
Geen rommel, geen kisten of afval. Alleen een naambordje Vishandel Ghijsels. Deze bijzondere uitstraling was een van
de redenen dat het bedrijf als eerste in 1999 de wisseltrofee van Bedrijfsbelangen Vereniging Breskens, de BBVB. in ontvangst mocht nemen.

 

 

 

 

 

Het was 1960 dat Jan Ghijsels samen met vader Jaap “in de vis” begon. Eerst, zoals
iedereen in die dagen,met leuren langs de deuren en op campings. Door heel West-
Zeeuws-Vlaanderen tot in de Braakman en Philippine. Pas in 1963 kwamen er de
markten bij. Nog steeds staan de grote marktkramen op diverse markten. Ze zijn te
vinden in Oostburg, Hulst en over de grens in Knokke-Heist en Evergem. op de markten
zijn het vooral Jacky Ghijsels met echtgenote Claudia, geholpen door zoon Robin,
die het gezicht van de zaak bepalen.

 

 

 

 

 

 

 


 


      
Door de komst van de grote marktwagens werd het bedrijf aan de grote kade
te klein en te bewerkelijk. Het voldeed niet meer aan de strenge eisen van
tegenwoordig. Alle bedrijven die levensmiddelen verwerken moeten al
jaren aan de eisen van HACCP voldoen (een Europees systeem dat de
kwaliteit van de voedingswaar moet waarborgen).

 

In 1998 werd het gebouw aan de industrieterrein in gebruik genomen. "Een
ideale ruimte" vindt Jan junior. "Alles is ruim en voldoet aan de mileu eisen".

 

 



 

 

 

 

 

 

 

De kleedruimte, de kantine, de toiletten maar vooral de vis verwerkingsruimte voor droge
en natte opslag (verpakking- en schoonmaak artikelen), een ruime vriescel en een grote
koelcel. Hierin kan de vis op de juiste temperatuur worden bewaard totdat de wagens
geladen worden. Door een praktische indeling is de koelruimte ook vanuit de
aangebouwde garage te bereiken, zodat de vis vrijwel zonder temperatuur verlies in de
wagen geladen wordt. Vooral de schoonmaak van de wagens gaat nu makkelijker, we
staan nu niet meer buiten in regen of wind maar alles kan binnen gebeuren”.


 



In de hal werkt een vast team aan de visverwerking, maar iedereen springt
bij indien nodig.  “Het is een echt familiebedrijf”, vervolgt Jan. “Moeder,
mijn broer Jacky, zijn echtgenote Claudia, hun oudste zoon Robin,
een tante, allen worden ingeschakeld”

Het assortiment is de laatste jaren enorm uitgebreid. “Er wordt steeds meer
vis gegeten. Het is ook altijd te merken welke visin een van de vele
kookprogramma’s op de TV aan bod gekomen is.'s Avonds op TV? Dan
moeten wij er snel op inspelen.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De inkoop van de vis ligt geheel in handen van Jan junior. “Ik doe de boekhouding
en de inkoop. Inkopen valt niet mee, ik had er zeker een jaar voor nodig om alles
goed onder de knie te krijgen. Nu doe ik het al bijna twintig jaar en is het een
gewoonte geworden. Het is alleen moeilijk als de aanvoer klein is. We zijn bij de
inkoop afhankelijk van de aanvoer, het aantal kopers, het weer en nog veel meer
dingen. Voor een zelfde hoeveelheid vis moeten we tegenwoordig op meer dan
een afslag kopen. Meestal telefonisch in Vlissingen, Zeebrugge, Stellendam of
Urk. Het liefst koop ik in Breskens, lekker dichtbij en bovendien goede kwaliteit
vis. Het zou prettig zijn om alles hier op de vismijn te kunnen kopen maar
daarvoor is er niet genoeg aanvoer. Gelukkig is het transport goed geregeld.
Vis, die in de vroege ochtend in Urk gekocht wordt, kan al in de namiddag in
Breskens verwerkt worden.”